marți, 4 ianuarie 2011

Anturajul....

        În acest subiect se potrivește foarte bine zicala "Cine se aseamănă, se adună!". Anturajul este cel care schimbă persoanele. Multe persoane s-au apucat de fumat, drogat sau de băut atunci când au schimbat anturajul. În rândul câtorva copii este o modă veche să fii "băiețas de cartier" . Dacă te bați, fumezi, te droghezi și bei de când esti mic înseamnă că esti "șmecher". De obicei aceste persoane se chinuie să termine școala sau se lasă de ea și cu timpul ajung delicvenți. Nu este nimic interesant să te bați și să înjuri toată ziua, când ai ceva mai bun de facut. Dar sunt și persoane care au crescut în locuri cu lume "bună" și stilată, unde se vorbește mai cizelat, unde există respect și unde bătăile și dorogurile sunt subiecte rar întâlnite.
       De asemenea anturajul intervine și în comportamentul fetelor, iar acestea încep să aibe comportament de mahalagioaice.
       În zilele noastre comportamentul de "șmecher" a cam disparut, majoritatea au observat că trebuie să se mai cizeleze, deoarece nimeni nu pune preț pe acest gen de comportament.
       Zicala "Cine se aseamnă, se adună!" are foarte mare dreptate, deoarece niciodată nu ai să vezi un tocilar eminent care să iasă în oraș cu "băieții de cartier". În cazul cu tocilarul e puțin probabil ca acesta să iasă din casă, dar în caz că ar ieși ar cauta un alt tocilar cu care să aibă ce să vorbească.
      De asemenea mai era o zicală "Spune-mi cu cine stai, ca să-ți spun cine esti!"(sau ceva de genul că nu mai țin minte) care are dreptate. Dacă cunoști o persoană și nu știi nimic despre ea, dar știi ce prieteni apropiați are, este de ajuns pentru ca să-ți faci o idee despre acea persoană.
      În final vă sfătuiesc să vă alegeți anturajele cele mai bune și mai civilizate pe cât posibil, pentru binele dumneavoastra.

P.S. Să nu se înțeleagă că am ceva cu "băieții de cartier", mulți dintre ei sunt foarte "de treabă". Eu doar făceam o expunere a diferitelor tipuri de anturaje.

Învățământul...

      În oricare stadiu de învățământ te-ai afla, mereu ai să găsești materii de care chiar nu ai nevoie. În scoala generală le înțeleg deoarece trebuie să înveți de toate ca să îți dai seama ce vrei să faci în continuare. Dar și în liceu? Părerea mea este că la liceu fiecare profil ar trebui să vizeze o meserie, de exemplu profilul de mecanică să vizeze facultatea de mecanică, profilul de drept să vizeze facultatea de drept și ar trebui ca materiile să fie Limba Română, Matematica, Engleza și materiile specifice profilului. La ce îmi trebuie mie istoria dacă am dat la mecanică să zicem sau la ce îmi trebuie chimia dacă am dat la Liceul Sportiv.
      Bineînteles că fiecare profesor ține cu dinții de materia lui încercând să îți bage în cap că este utilă și foarte importantă chiar dacă în viață nu o să te ajute cu absolut nimic. Dacă tot e să stăm șase ore la scoală măcar să învățăm ceva care o să ne ajute în viitor. Și cel mai urât lucru este că notele care le primești la meteriile inutile contează, că dacă nu ar conta și te-ar interesa doar să treci ar fi bine, dar notele sunt luate în considerare la medie și ai nevoie de medie cât mai mare.
      În zilele noastre, cei care termină facultați, nu au unde să se angajeze și sunt nevoiți să plece în străinate. Mulți dintre elevii din zilele noastre nu mai vor să se ducă la facultate deoarece au în gând că pierd trei, patru ani și tot nu gasesc loc de muncă, așa că ei pleacă în străinate chiar după ce termină liceul.
     Acum toată lumea plânge salariile profesorilor. Întradevăr sunt mici, dar nu merită mărite cu foarte mult, deoarece puțini dintre profesori au în medie șase ore de lucru pe zi, pe când programul unui bugetar normal este de opt ore, făcând excepție la polițiști, pompieri, medici și procurori care au intervenții la orice oră pe lângă programul normal.
    Este la modă acum un stereotip în rândul celor indignați, de ce câștigă polițiștii, judecătorii sau procurorii așa de mult, au "salarii nesimțite". Aceasta întrebare este pusă în general de cei cu mintea scurtă care nu au cum să facă diferența între o femeie de servici și intre un judecător, de exemplu, care hotărăște soarta unor oameni.
    În final să speram cu toții (pentru că altceva nu putem face) că se va gasi, candva, un ministru al învățământului care să observe și să rezolve această problemă. Mai avem mult de asteptat.................